PROLJETNI SMUĐ (Glavno jelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

1 kg fileta smuđa
3 mrkve
2 tikvice
1 kapula
3 režnja češnjaka
1 l vrhnja za kuhanje
500 g parmezana
ulje
sol
papar

Upute za pripremanje:

Povrće narežemo na tanke trake i popržimo na ulju. Nakon 5 minuta dodamo vrhnje za kuhanje i parmezan te pustimo na slaboj vatri dok se sir ne otopi (po potrebi začinimo uzimajući u obzir da je parmezan već dosta slan). Pripremljenu smjesu ostavimo da se ohladi.


Složimo filete s kožom na donjoj strani na pleh, na papir za pečenje (ili pleh samo malo nauljimo i posipamo krupnom soli). Na smuđa stavimo pripremljenu smjesu debljine 1 cm.


Pečemo u pećnici na 200 °C 10 minuta. Smuđa kuharskom špahtlom nježno skinemo s pleha, da ostane u komadu. Poslužimo s kuhanom rižom na maslacu uz dodatak peršina.