SLAVONSKI ČOBANAC (Glavno jelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
80 dag janjetine
2 ljute papričice
1 dl ulja
1 žličica mljevene paprike
1 žlica brašna
20 dag rajčice
30 dag krumpira
1 dl bijelog vina
1 lovorov lista
sol i papar

Upute za pripremanje:

Na zagrijanom ulju popržiti sitno narezani luk dok požuti. Posoliti i popapriti. Meso narezati na kockice i dodati u kotlić. Dobro popržiti, dodati lovorov list, sitno narezane ljute papričice i preliti toplom vodom. Kuhati pola sata, zatim dodati brašno rastopljeno u vodi, mljevenu papriku, oguljenu i narezanu rajčicu i papar. Dodati vodu ako je potrebno i kuhati 20 minuta. Krumpir narezati na kockice i dodati u kotlić. Preliti bijelim vinom i nakon 15 minuta skinuti s vatre. Prije posluživanja može se po želji umiješati kiselo vrhnje. Čobanac je tradicionalno slavonsko jelo koje se priprema u posebnim bakrenim kotlićima na prirodnoj vatri. Zato se ovo jelo obično priprema na otvorenom, ispred kuće ili u prirodi.