SUŠENE BRESKVE (Prilog)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

5 kg breskva
voda
2 žlice praha sumpornog cvijeta (nije obavezno)

Upute za pripremanje:

Treba sušiti breskve koje su zrele, ali ne mekane. S njima treba oprezno postupati da se ne oštete. Prije sušenja operu se i po želji ogule ili ostave neoguljene. Ako se gule, treba ih uroniti u kipuću vodu oko pola minute i odmah zaroniti u hladnu vodu. Tako će se kožica odlijepiti od mesa i lako će se oguliti. Nakon toga prepolove se na dva dijela, odbaci koštica i prema želji sumpori zbog očuvanja boje. Ako su oguljene, sumporenje traje oko 20 minuta, a ako su neoguljene, onda traje duže, do 40 minuta. Kada je sumporenje završeno, stavljaju se na posude u kojima će se sušiti i to tako da strana u kojoj je bila koštica bude okrenuta prema gore. Osušena breskva treba imati istu boju kao i svježa.