TAŠKE S PEKMEZOM (Desert)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

za 20 taški:
500 g oštrog brašna
1 jaje
1 čajna žlica soli
1 žlica šećera
0,5 dl vode
ulje
pekmez

ostali sastojci:
maslac
krušne mrvice
šećer

Upute za pripremanje:

Stavimo jedno jaje u posudu, dodamo sol i dobro izmiješamo pjenjačom. Dodamo brašno, vodu i ulje.
Tijesto dobro promiješamo kuhačom dok se poveže pa ga prebacimo na lagano pobrašnjenu podlogu i promijesimo. Razvaljamo ga na debljinu 3-4 mm te izrežemo na kvadrate 4x4 cm. Na svaku tašku stavimo po čajnu žlicu pekmeza. Preklopimo i pritisnemo rubove vilicom. U ovoj fazi taške možete smrznuti i čuvati do 2 tjedna.
Kuhanje: Dobro posolimo vodu. Kada proključa stavimo u nju taške i kuhamo 15-ak minuta, dok tijesto ne bude kuhano, ni pretvrdo niti prekuhano.
U tavi zagrijemo maslac. Nakon što se zapijeni dodamo krušne mrvice i šećer u omjeru 1:1 te kratko popržimo dok se šećer ne počne karamelizirati. Uvaljamo u smjesu taške. Poslužimo s kiselim vrhnjem i malo pekmeza sa strane.