Restoran BARANJSKA KUĆA, Karanac

  • Vlasnik: Vladimir Škrobo - Bajo
Radno vrijeme:
  • pet - sub 11:00 - 01:00
  • pon - čet 11:00 - 22:00
  • ned 11:00 - 17:00
Etno restoran Baranjska kuća dio je imanja obitelji Škrobo, smještenog u etno selu Karanac u Baranji.
Uz baranjske klasike kao što su fiš paprikaš, čobanac, šaran na rašljama i perkelt od soma, u restoranu su oživljeni i pomalo zaboravljeni recepti poput puževa u umaku od kopriva, grah gulaša kuhanog u zemljanom loncu na otvorenoj vatri, pečenog bagremovog i bazginog cvijeta i dimljene štuke. Od kokoši s imanja domaćini svaki dan skupljaju jaja od kojih ručno rade rezance za juhu i fiš, a domaći kruh se peče svakodnevno uz otvorenu vatru u zemljanim krušnim pećima. Većina se jela priprema pred gostima, a jelovnik se konstantno dopunjava svježim, lokalnim sezonskim namirnicama.
Pristup restoranu je osiguran i za goste s otežanom pokretljivošću, kao i gostima s kućnim ljubimcima (pet-friendly). Uz dva odvojena prostora za goste kapaciteta 100 i 80 osoba, ljeti se stolovi šire i na prostrano dvorište s više od 200 mjesta u hladu oraha.
Ulica zaboravljenog vremena nalazi se odmah uz restoran, a postoji kao svjedok onog što još malo gdje možete vidjeti. Danas je u njoj u 5 stogodišnjih ambara, u kući od blata, jednom starom vagonu i rekonstruiranom mlinu prikazano sve ono što je baranjsko selo moralo imati 1920-ih – od klomparske, tkalačke, lončarske i bačvarske radionice, preko mlina, kovačnice i brijačnice sve do male seoske krčme „Pod kruškom“.
„Naše će vas osoblje rado povesti na malo putovanje kroz vrijeme, ili vas uputiti da samostalno istražite Ulicu, a svakako Vas pozivamo i da ju posjetite tijekom Karanačkih Vašara ili ljeti, tijekom manifestacije Akademija blata. U okviru imanja, u neposrednoj blizini restorana, nalazi se 20 soba visoke kategorije. Uz smještaj organski uzgajamo baranjsko crveno zlato – ljutu papriku koja je gotovo nezaobilazan začin za dobar dio običajnih jela, ali i razno drugo povrće koje se, osim na stolovima u našem restoranu, često nađe i kao zdrav dodatak poslovično obilnom baranjskom doručku.“, poručuju domaćini.

U vodećih 100 restorana ušao je 6 puta i to 2015, 2018, 2019, 2020, 2021 i 2022 godine.