JASTOG IZ MAJORKE (Glavno jelo)

Specijalitet Španjolske kuhinje

Sastojci:

2 vrlo svježa jastoga, svaki od 750 g
ocat od bijelog vina
limun (za garniranje)
maslinovo ulje

Za allioli majonezu:
1 žumanjak
4 češnja češnjaka
pola ocijeđenog limuna
otprilike 2,5 dl maslinovog ulja

Upute za pripremanje:

Najprije pripremite allioli, čuvenu majonezu sa češnjakom, koja potječe iz Provanse, a omiljena je od Katalonije do Baleara. Da biste pripremili allioli, potrebno je očistiti češnjak, zdrobiti ga u avanu, dodavši mu prethodno prstohvat soli. Kašu od češnjaka prebacite u zdjelicu, dodajte polako žumanjak i sok limuna, nježno miješajući drvenom kuhačom.
Polako počnite dodavati ulje, kap po kap, i izradite allioli miješajući uvijek u istom smjeru, sve dok majoneza ne postane puna i čvrsta (allioli možete dovršiti i mikserom, vodeći računa da će vam trebati nešto manje ulja).
U zdjelici pomiješajte 10-12 žlica ulja, 5 žlica octa, veći prstohvat svježe mljevenog papra i ostavite da počiva.
Jastoge operite i uronite u posudu s puno kipuće vode. Kuhajte rakove 2-3 minute, ocijedite ih i očistite. Uklonite glavu, noge i utrobu. Kliješta uzdužno prerežite na pola. Meso jastoga premažite pripremljenim začinom i složite ih na rešetku povrh žara. Pecite jastoge otprilike 5 minuta sa svake strane, često ih premazujući začinom. Poslužite uz allioli i komadiće limuna.
Ovo jelo možete pripremiti i s hlapom ili velikim škampima.