NABUJAK OD ŠPINATA (Predjelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
1 kg špinata
100 g maslaca
4 jaja
50 g brašna
50 g ribanog parmezana
0,5 l mlijeka
1 režanja češnjaka
ribani muškatni oraščić
papar, sol

Upute za pripremanje:

Očistite špinat, dobro ga operite pod tekućom vodom, ocijedite i stavite u posudu. Dodajte malo soli i kuhajte ga, ne dodavajući vode. Opet ocijedite, ostavite da se ohladi, pa ga isjeckajte ili protisnite kroz sito. Na vatru stavite veliku posudu, pa na 30 g maslaca popržite zgnječen češnjak. Kad porumeni, odstranite ga, dodajte špinat i popržite nekoliko minuta, stalni miješajući; skinite s vatre kad je špinat sasvim suh. U drugoj posudi rastopite 50 g maslaca, dodajte odjednom brašno, dobro promiješajte da se ne naprave grudice i ostavite da se malo poprži, sve dok ne dobije zlatnu boju; stalno miješajući. Dodajte vruće mlijeko. Skuhajte bešamel, miješajući bez prestanka. Kad prokuha, začinite ga solju, paprom i s malo ribanog oraščića, pa skinite s vatre.
Bešamel dodajte špinatu, dobro promiješajte, najprije dodajte ribani parmezan, a zatim, jedno po jedno, cijela jaja. Kušajte masu i, ako je potrebno, dosolite.
Dobro namažite maslacem kalup, ulijte u nj pripremljenu masu, ali samo do 3/4, jer će prilikom pečenja narasti. Poravnajte po površini; stavite ga u veliku posudu, napunite je do 1/3 vodom i pecite tako u pari oko 45 minuta na temperaturi od 180°C. Ako prilikom pečenja voda u donjoj posudi previše kipi, dodajte kutlaču hladne vode.
Kad je ispečeno, izvadite iz pećnice, ostavite nekoliko minuta da stoji, zatim pažljivo iskrenite na okrugli tanjur za posluživanje.