ODRESCI OD SVINJSKE JETRE (Glavno jelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

600 g svinjske jetre
300 g svinjske opne
4 kriške domaćeg kruha
sjemenke koromača
lovor i kadulja
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

1 Za pripremu ovog jela, trebat će vam grančice lovora dugačke dvadesetak centimetara ili nešto više. Granama istrgnite lišće i naoštrite ih na jednom kraju, tako da izgledaju kao štapići za ražnjiće. Korištenjem lovorove grane, odreske od jetre začinit ćete i iznutra.
2 Vrhom punu žličicu sjemenki koromača fino sameljite. Dobiveni prah pomiješajte sa žličicom sitne soli i prstohvatom crnog papra. Jetru narežite na komadiće od 4-5 centimetara, koje ćete začiniti gore opisanom mješavinom začina.
3 Svinjsku opnu uronite u toplu vodu na nekoliko minuta, osušite je i narežite na komade koji će biti dovoljno veliki da u njih umotate komadiće jetre. Ako bude potrebno, ovako pripremljene odreske pričvrstite čačkalicom.
4 Od odrezaka ćete tada napraviti ražnjiće: nabodite na štapić jetreni odrezak, pa list kadulje, komadić kruha i list lovora. Sve sastojke izmjenjujte sve dok štapić ne bude pun. Ražnjiće složite na rešetku, vodeći računa da između njih bude dosta mjesta, i pecite na žaru petnaestak minuta na srednjoj vatri, često ih okrećući i premazujući povremeno maslinovim uljem.
Jetrene odreske možete peći i u tavi, na vrlo malo ulja, podlijevajući ih juhom tijekom pečenja, a možete ih peći i u pećnici na 180°C otprilike 20 minuta.