RIŽOTO S ARTIČOKAMA I ŠUNKOM (Predjelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

300g riže
4 očišćena artičoka
100g kuhane šunke
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žlica nasjeckanog luka
2 žlice limunovog soka
1 l juhe od povraća
1 dl suhog bijelog vina
1 žlica konjaka
50g maslaca
sol

Upute za pripremanje:

Artičokama odrežite vanjske listove, srca narežite na rezance i pustite da odstoje u vodi s limunom. Ocjedite i prosušite. Na 30g maslaca popržite luk, dodajte artičoke, a nakon nekoliko minuta i rižu. Kad se riža malo poprži, prelijte vinom. Kad vino iskuha postupno dodajte vruću juhu. Kuhajte 16-18 minuta. Posolite. Šunku narežite na kockice i popržite na preostalom maslacu. Dodajte peršin, prelijte konjakom i time začinite rižu.