SAVIJAČA LONGHI (Predjelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

350 g miješanih gljiva (vrganji i šampinjoni )
400 g goveđih fileta
200 g lisnatog tijesta
180 g pršuta
1 žumanjak
2 režnja češnjaka
peršin
temeljca od povrća
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Filete posolite i popaprite, nakratko ispecite na žaru ili na ploči, okrećući ih dok ravnomjerno ne potamne s obje strane (4-5 min sa svake strane)
očistiteOčistite gljive. Jednu trećinu gljiva narežite na komadiće i popirjajte na ulju i češnjaku, pa ih mikserom usitnite u paštetu (ostavite sa strane otprilike dvije žlice, trebat će vam kasnije).
Ostatak gljiva narežite na kriškice, popirjajte na ulju i češnjaku. Podlijte s malo vina i 1 kutlačom temeljca od povrća. Pustite da tekućina ishlapi i pospite narezanim peršinom.
Lisnato tijesto tanko razvaljajte. U sredinu stavite pršut, premažite ga kremom od gljiva i dodajte gljive koje ste popirjali, ali ih niste obradili mikserom. Lisnato tijesto zatim premažite žumanjkom.
Filete stavite na kraju, povrh svih ostalih sastojaka. Lisnato tijesto preklopite tako da izgleda kao zavežljaj i dobro pritisnite rubove.
Vanjski dio tako pripremljene savijače premažite žumanjkom i pecite na umjerenoj temperaturi (180°C) otprilike 20-25 minuta. Iznesite na stol dok je toplo, i poslužite uz gljive koje ste prethodno pripremili kao prilog. Ukrasite listićima peršina.