SRDELE S KOROMAČEM (Predjelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

800 g srdela
Luk
350 g rajčica
sjeme koromača
bijelo suho vino
papar u zrnu
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Dobro opranim srdelama odstranite glave i kosti te ih razdvojite na filete.
Operite rajčice, odstranite sjemenje i narežite ih na komadiće. Očišćeni i sitno narezani luk pirjajte na 4 - 5 žlica ulja te dodajte pola čaše vina. Pustite da vino ishlapi na življoj vatri pa dodajte rajčice, sol, prstohvat sjemenja od koromača i nekoliko zrna papra.
Kuhajte umak dvadesetak minuta u poklopljenoj posudi.
Dodajte srdele i kratko prokuhajte (manje od deset minuta) na tihoj vatri i bez poklopca. Poslužite ih prelivene umakom.
Kao prilog možete prirediti 2 koromača narezana na režnjeve i skuhana u malo slane vode, začinjena uljem i octom te složena sa srdelama.