SRDELE TIRRENO (Predjelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

800 g srdela
režanj češnjaka
grančica mravinca, ružmarina i kadulje
bijelo suho vino
šaka velikih maslina
limun
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Operite i očistite srdele pa rastvorite filete bez razdvajanja. Očišćeno i oprano aromatično bilje osušite i narežite zajedno s češnjakom. Pirjajte polako na 4 - 5 žlica ulja. Podlijte s pola čaše vina, dodajte srdele i polako kuhajte. Poslužite srdele s aromatičnim umakom i ukrasite limunom te očišćenim i prepolovljenim maslinama.
Želite li da su vaše srdele još laganije? Pirjano aromatično bilje i češnjak stavite u tepsiju i po njemu složite ribu, pospite mrvicama i gratinirajte u pećnici na 180°C oko 15 minuta. Izvrsne su i hladne, začinjene s malo maslinovog ulja.