VINCISGRASSI (Predjelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

300 g brašna
150 g krupice
suhi prošek (marsala)
3 jaja
glavica crvenog luka
šaka suhih gljiva
pileća juha
umak od rajčica
cimet (u prahu)
100 g pilećih jetrica
100 g žlijezde
mlijeko
ribani parmezan
crni tartuf
200 g maslaca

Upute za pripremanje:

Stavite gljive u mlačnu vodu, očistite jetrica i žlijezde. Umijestite tijesto od 3 jaja i 250 g brašna, umiješajte krupicu, maslac (veličine oraha) i prst prošeka. Pustite ga da odstoji pola sata.
Očišćeni crveni luk nasjeckajte i pirjajte na 30 g maslaca. Podlijte kutlačom juhe i dodajte ocijeđene i narezane gljive. Nakon nekoliko minuta dodajte umak od rajčice, sol i papar, cimet u prahu i kuhajte još 10 minuta.
Priredite gusti bešemel od 30 g maslaca, 4 žlice brašna, malo soli i nepune čaše mlijeka, spojite ga s umakom u posudi i još jednom kutlačom juhe te prokuhajte 2 - 3 minute. Rastopite 30 g maslaca u posudici i zažutite jetricu i žlijezde.
Izvaljano tijesto nazrežite na pravokutnike od 10 x 15 cm. Skuhajte ih (6 minuta) u puno osoljene vode i nekoliko kapi ulja, izvadite pojedinačno iz vode i stavite na suhu krpu. U lim premazan maslacem složite sloj lazanja začinjen s umakom od rajčica, puno ribanog parmezana, dijelom jetrica, žlijezdama, nešto tartufa i maslaca. Postupak slaganja tjestenine i nadjeva ponavljajte sve dok imate namirnica. Posljednji sloj prelijte bešamelom i pecite u pećnici 30 minuta na 180 °C.