HÜNKÂRBEĞENDİ (Glavno jelo)

Specijalitet Turske kuhinje

Sastojci:

600 g telećeg buta
1 šalica za kavu ulja
1 luk
2 paprike
1 režanj češnjaka
2 jušne žlice brašna
1 šalica topivog sira
1 šalica mlijeka
8 patlidžana
1 rajčica
1 jušna žlica pasirane rajčice
sol
papar

Upute za pripremanje:

Luk i češnjak se poprže na pola šalice ulja. Potom se doda meso narezano na kockice i poprži te pred kraj doda paprika i rajčica. Kad se sve poprži, doda se pasirana rajčica i voda da se sve zajedno prokuha.
Na tavi se u drugoj polovici ulja poprži brašno, lagano doda mlijeko te patlidžani koji su se pekli 25 minuta na 220 °C oguljeni I narezani na kockice. Pred kraj se dodaju začini i topivi sir. Kad se sve sjedini, servira se na tanjur, a na vrh se stavi meso u umaku.



Ovo jelo su u sklopu Tjedna turske kulture u Crikvenici predstavili kuhari Ali Açıkgül i İdris Güler.