VARENIKI S VIŠNJAMA (Desert)

Specijalitet Ukrajinske kuhinje

Sastojci:

Za nadjev:
1 kg višanja
200 g šećera

Upute za pripremanje:

Višnje očistite od koštica, stavite u emajliranu, keramičku ili staklenu posudu, posipajte šećerom, pustite da stoje na suncu 2-3 sata da višnje dobro upiju šećer. Izlijte sok u posebnu posudu i suhim višnjama nadjenite varenike.
Koštice prelijte s 3/4 čaše vode i kuhajte u emajliranoj posudi, pri čemu 5-7 koštica krupno razdrobite. Zatim uvarak procijedite, dodajte šećer, ponovno pustite da zavri, ohladite i pomiješajte sa sokom od višnje. Ovaj preljev servirajte s gotovim varenikima.

Vareniki:
Pripremanje tijesta
Tijesto za varenike dobiva se iz brašna (iz pšeničnog ili pšeničnog pomiješanog s heljdinim – popola), jaja, vode i soli. Voda treba biti hladna, jer to pogoduje slabijem sušenju tijesta za vrijeme pripremanja varenika i povećava vezivna svojstva. Brašno mora biti što je moguće finije i ne previše suho, tako da se vareniki ne raskuhaju. Na 3 čaše pšeničnog brašna uzmite od 1/2-3/4 čaše vode, 2 jaja i 1/2 čajne žličice soli. Umijesite tijesto srednje gustoće kako bi ga mogli zgodnije razvaljati na 2-3 mm debljine. Tijesto režite na kvadratiče veličine 5x5 cm ili tankom čašom izrežite krugove.
Nadjev za varenike stavite točno u sredinu i to najviše jednu čajnu žličicu. Spojena mjesta nastojite napraviti jednako debela kao ostalo tijesto, inače se vareniki loše kuhaju, debeli su i opora okusa.
Pripremljene varenike kuhajte u većoj količini vrele slane vode. Voda se soli u omjeru: 1 čajna žličica soli na 3 čaše vode. Kad vareniki isplivaju (8-10 minuta) poslužuju se još topli. Prilikom serviranja polijte ih zagrijanim maslacem da se ne lijepe, te sa sirupom ili medom.