PRŽENICE S JABUKAMA (Desert)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

600 g jabuka
100 g šećera
125 g brašna
20 g ulja
2 jaja
4 čaše likera po želji
1 dl mlijeka ili piva
žličica konjaka
dosta ulja za prženje
sol

Upute za pripremanje:

Oguljenim jabukama odstraniti sredinu i8 narezati ih na okrugle ploške debele najviše pola centimetra. Poslagati ih u posudu, posuti polovicom šećera, uliti liker i ostaviti tako stajati otprilike pola sata. Pripremiti smjesu: u zdjelu staviti žumanjke, brašno, ulje, prstohvat soli i žličicu šećera, uliti konjak i dodati mlijeko. Smjesa mora biti polutekuća. Treba odstajati otprilike jedan sat i onda je ponovo izmiješati. Ocijediti ploške jabuka, umočiti ih u smjesu i pržiti u dosta toplog ulja okrećući ih. Kad lijepo požute, poslagati ih na tanjur i posipati šećerom.