ZLJEVKA S FRIŠČIĆEVOG MLINA (Desert)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

200 g kukuruznog brašna
50 g hajdinog (heljdinog) brašna
2 jaja
100 g šećera
1 dl jogurta
2 dl kiselog vrhnja
7 dl mlijeka
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
2 dl slatkog vrhnja

Upute za pripremanje:

Razmutimo jaja, dodamo šećer i sve ostale sastojke (brašno prosijemo s praškom). Sve dobro izmiješamo, izlijemo u nauljeni i zagrijani lim za pečenje i pečemo u zagrijanoj  pećnici na 200 °C oko 30 minuta. Lim se može i samo namastiti i posipati brašnom, bez prethodnog zagrijavanja. Zatim zljevku izvadimo, prelijemo slatkim vrhnjem te pečemo još 10-15 minuta.



  • Brašno MORA biti domaće i možete kombinirati različite vrste, npr. hajdino, pšenično,  kukuruzno.



  • Smjesa je rijetka, ali takva mora biti. Slatkog vrhnja možemo staviti i manje od 2 dl, a ako ga nemamo zašećermo kiselo vrhnje i prelijemo po zljevki. Umjesto šećera možemo staviti omiljeni džem u vrhnje.


Zahvaljujemo Martini Štefanko iz Friščićeva mlina u Prigorcu, koja nam je poslala recept. Friščićev mlin se nalazi u podnožju planine Ivančica, blizu grada Ivanca, datira iz 1956. godine i dalje radi, a u njemu možete uz različite vrste brašna kupiti i med te druge domaće proizvode.