Restoran NICOLO POLO, Gradac

  • Vlasnik: Stjepan Milišić
  • Voditelj: Nenad Prpić
  • Glavni kuhar: Dragan Erceg
  • Neradni period: 01.11. - 01.04.
U jednom od najljepših krajeva naše obale, Makarskoj rivjeri nalazi se malo mjesto Gradac. Smjestivši se točno na raskrižju putova koji vode prema Dubrovniku, Splitu i susjednoj Bosni i Hercegovini, Gradac je oduvijek privlačio putnike kojima je trebao predah od puta, i mjesto gdje će moći u kratkom odmoru uživati u prelijepom pogledu na Jadransko more i dalmatinske otoke, kao i mirisu bogate flore planinskog masiva Biokovo.
Od davnih vremena putnici, trgovci i avanturisti su Gradac koristili kao odredište za predah i odmor na putu koji ih je vodio u gore spomenute gradove i krajeve. U njihovim putpoisima i bilješkama je ostao spomenut kao mjesto u kojem su uspjeli nadopuniti svu potrebnu energiju za daljnji put uživajući u prirodi bogatoj s pregršt mirodija, začina i trava koje su obogatile sve specijalitete po kojima je ovaj kraj oduvijek bio poznat.
Hotel "Marco Polo" i naš a la carte Restoran & Vine Bar "Nicolo Polo" koji je smješten unutar hotela, nalaze se tek par metara od obale i istinski su predstavnik gostoprimstva i gastronomske ponude ovog kraja. Riječ je o malom obiteljskom hotelu i restoranu s dugogodišnjom tradicijom čijim smo imenima odali počast jednom od najvećih moreplovaca i avanturista u povijesti Marcu Polu i njegovom ocu Nicolu, koji i sami dolaze iz ovog kraja, s obližnjeg nam otoka Korčule.
U ponudu našeg hotela uspjeli smo vratiti stari duh gostoprimstva ovog kraja, s kojim su iz godine u godinu oduševljeni svi naši gosti koji dolaze iz cijelog svijeta, kao i funkcionalnost koja je uspjela zadovoljiti visoke kriterije poslovnih gostiju koji van sezone čine većinu naših posjetitelja.
Da bi njihov boravak upotpunili kreirali smo zanimljiv i progresivan jelovnik koji je ostvarenje sna svakog velikog gurmana te ga upotpunili s vrhunskom vinskom kartom sačinjenom od poznatih svjetskih i hrvatskih vina. Gastronomski ugođaj dodatno upotpunjava i sami ambijent našeg Restoran & Vine Bara "Nicolo Polo", sa svoje dvije prelijepe terase locirane direktno uz more kao i enterijer koji u sebi spaja dalmatinske ( Brački kamen) i kontinetalne motive (Orah) i zajedno s uslugom profesionalnog i visoko educiranog osoblja, boravak svakog našeg gosta čini kompletnim.
U ponudi našeg restorana nalaze se mesna i riblja jela koja su obogaćena već spomenutim mirodijama i začinima našeg kraja. Naš stav je da svako jelo ima svoju "travu" i mirodiju, koji su neizbježni i dodatno obogaćuju svaki od naših specijaliteta. Osim spomenutog, naš jelovnik smo upotpunili s paletom vegetarijanskih jela, bogatih pasta i osvježavajućih salata. Pri kreaciji našeg jelovnika mislili smo i na naše "mališane", te smo zbog njih kreirali i zanimljiv i slikovit dječiji menu.
"Plata dalmatinskog i hrvatskog gurmana", "Svježa salata s biftekom i umakom o malina", "Rolana puretina punjena sirom, tikvicama i tartufima" te "Filet od lubina punjen škampima na povrću s umakom od šampanjca i tartufa" su samo neki od specijaliteta našeg restorana koji privlače već samim svojim imenom, a tek nakon što ih kušate vidjet će te zašto se naši gosti uvijek rado vraćaju natrag.
Da bi našim posjetiteljima još više dočarali sve ugođaje dalmatinskog kraja i na što zanimljiviji način ih upoznali s poviješću razvoja gastronomije našeg kraja, u već spomenuti jelovnik smo ukomponirali i dio pod imenom "Starodalmatinski mirisi i okusi".
"Gusta juha od grdobinine glave sa šparogama", "Zelena tapenada od maslina" i "Crni namaz od sipe", Šparoge iz kvasine s kozjim sirom i medom", "Savura od plave ribe", "Hobotnica na tripice" i "Neretvanski brudet" su jedan dio ovog vrlog ukusnog i zanimljivog jelovnika i razlog zbog kojeg Restoran & Vine Bar "Nicolo Polo" a samim tim i naš Hotel "Marco Polo" odskaču od ostalih ugostiteljskih objekata u našem kraju i zbog kojeg čvrsto stoje na visokoj poziciji u cjelokpunom hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu.

U vodećih 100 restorana ušao je 1 put i to 2007 godine.