Restoran ZOI, Split

  • Vlasnik: Tena Tomljenović i Hrvoje Malenica
  • Voditelj: Mirko Mirčeta
  • Glavni kuhar: Igor Kurtanjek
Radno vrijeme:
Ljetno radno vrijeme: 26. lipnja - 26. lipnja
  • pon - ned 19:00 - 00:00
Zimsko radno vrijeme: 29. lipnja - 29. lipnja
  • pon - ned 12:00 - 00:00
Restoran ZOI je smješten na rivi na južnom zidu Dioklecijanove palače. Carev triklinij (blagovaonica) nekada se nalazio upravo pored restorana, što ovom mjestu daje posebnu povijesnu energiju za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, filozofskim raspravama i veselju. Povijest Splita je kamen temeljac iz kojega je niknula ideja o nastanku ovog kreativnog restorana.
Mala drvena šarmantna vrata vode na stare kamene stepenice kojima se penje na prvi kat – unutarnji dio restorana. Najatraktivniji dio je zid palače koji se proteže cijelom dužinom restorana s prozorima prema samim Dioklecijanovim podrumima.
Stepenicama se potom penje na veličanstvenu terasu, koja vas ostavlja bez daha sa svojim pogledom na Splitsku rivu, Dioklecijanov zid i palme. Večeri su ovdje tihe i uzbudljive, elegantne i opuštene. Mjesto gdje se glazba, razgovor i zvukovi grada savršeno stapaju dok udobno uživate na terasi, sa čašom finog vina u ruci i uz nježne dodire blagog ljetnog povjetarca.
ZOI-jev jelovnik za 2024. godinu, kreiran od strane chefa Roka Nikolića, pažljivo je osmišljen kako bi oduševio sva osjetila i odveo vas na kulinarsko putovanje kakvo niste doživjeli. Ovaj jelovnik duboko se nadahnjuje bogatom hrvatskom kuhinjom, crpeći inspiraciju iz zemlje, mora i stoljetne kulinarske tradicije. Izaberite 7-satni meni “Dalmacija” i proputujte kroz okuse regije, od kopna do mora. Za fokusiranije kulinarsko istraživanje, odaberite kraće menije: 4-satni mesni meni “Zagora” ili 4-satni riblji meni “Obala”. Svako jelo je pažljivo pripremljeno s poštovanjem prema povijesti i tradiciji, nudeći okus bogate gastronomske baštine Dalmacije.
Od samog otvaranja 2017. godine do danas restoran kite razna uzastopna priznanja uključujući Michelinovu preporuku i Gault&Millau. S vinskom kartom s više od 120 vrhunskih vina, pokrivena je većina svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava zdrava pristranost prema Hrvatskoj i užoj regiji. ZOI je mjesto za istraživanje svijeta čula u okruženju starom 1700 godina u kojem se stapaju povijest, strast, hrana i stvaraju nezaboravna sjećanja.

U vodećih 100 restorana ušao je 4 puta i to 2020, 2021, 2022 i 2023 godine.