Restoran ZOI, Split

  • Vlasnik: Tena Tomljenović i Hrvoje Malenica
  • Voditelj: Mirko Mirčeta
  • Glavni kuhar: Igor Kurtanjek
Radno vrijeme:
Ljetno radno vrijeme: 26. lipnja - 26. lipnja
  • pon - ned 19:00 - 00:00
Zimsko radno vrijeme: 29. lipnja - 29. lipnja
  • pon - ned 12:00 - 00:00
Restoran ZOI je smješten na rivi na južnom zidu Dioklecijanove palače. Carev triklinij (blagovaonica) nekada se nalazio upravo pored restorana, što ovom mjestu daje posebnu povijesnu energiju za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, filozofskim raspravama i veselju. Povijest Splita je kamen temeljac iz kojega je niknula ideja o nastanku ovog kreativnog restorana.
Mala drvena šarmantna vrata vode na stare kamene stepenice kojima se penje na prvi kat koji čini unutarnji dio restorana. Najatraktivniji dio je zid palače koji se proteže cijelom dužinom restorana s prozorima prema samim Dioklecijanovim podrumima.
Stepenicama se potom penje na veličanstvenu terasu, koja vas ostavlja bez daha sa svojim pogledom na Splitsku rivu, Dioklecijanov zid i palme. Večeri su ovdje tihe i uzbudljive, elegantne i opuštene. Mjesto gdje se glazba, razgovor i zvukovi grada savršeno stapaju dok udobno uživate na terasi, sa čašom finog vina u ruci i uz nježne dodire blagog ljetnog povjetarca.
Glavni chef restorana je Igor Kurtanjek, koji svojim umjetničkim darom za okuse spaja jela nadahnuta Mediteranom i njegovom bogatom povijesti, i koja uz izobilje lokalnih namirnica postaju prava rapsodija na tanjuru. Igor nikada ne skriva namirnicu, uvijek je sasvim očito što je na vašem tanjuru. Njegov je stil tehnički progresivan, a u isto vrijem tradicionalan. Od samog otvaranja 2017. godine do danas restoran kite razna uzastopna priznanja uključujući Michelinovu preporuku i Gault&Millau. S vinskom kartom od ukupno 70 vrhunskih vina, pokrivena je većina svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava zdrava pristranost prema Hrvatskoj i užoj regiji. ZOI je mjesto za istraživanje svijeta čula u okruženju starom 1700 godina u kojem se stapaju povijest, strast, hrana i stvaraju nezaboravna sjećanja.