Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Azijski Pad Thai, mediteranska dimljena hobotnica s jajima, jela s toskanskom Checchini govedinom servirana uz pjenušce koji sazrijevaju u moru, crvena leća s chia sjemenkama među jelima bez glutena, indijski specijaliteti, sarajevski ćevapi u lepinji, američki teriyaki sendviči, španjolska vratina, argentinski odresci, meksičke tortilje, talijanske tjestenine, veganski specijaliteti, jela od konjetine, vijetnamske rolice – preko 70 različito specijaliziranih restorana na jednom mjestu – u sklopu BTC City Ljubljana, objedinjeni u projektu Food Bluz.

Jedan od najvećih shopping centara u Europi, grad u gradu Ljubljani, iznikao na nekadašnjim  skladištima iz doba Jugoslavije, uz preko 450 dućana, Adrenalinski park, titulu Bit Coin City i Kristalnu palaču koja je najviša zgrada u Ljubljani, ujedno je i raj za gastronome i znatiželjnike koji žele od puta probati i imati na okupu okuse najvećih svjetskih kuhinja i gastronomskih pravaca.

Na prijedlog direktorice tržišne komunikacije i odnosa s javnosti BTC City Maje Oven, prije dvije godine je pokrenut projekt objedinjavanja i poticaja stvaranja gastronomskog svijeta u malom u sklopu BTC City-a.

Od onda je izašla i knjiga Okusi različitosti – FOOD BLUZ u kome se kroz tekstove Janeza Bogataja, 30-ak različitih svjetskih kuhinja prezentira jelima koje nude restorani u BTC City kompleksu, a gastronomsku priču nadopunjuju i zelena tržnica, brojni specijalizirani gastronomski dućani i Kulinarični trg sa street food-om iz cijelog svijeta.

Tijekom jednodnevnog obilaska BTC City-a u organizaciji BTC-a i Udruge turističkih novinara Slovenije, uspjeli smo posjetiti 10% ukupne ponude i evo što smo okusili:

Restoran City nalazi se na 13. katu, na vrhu staklene, poslovne zgrade BTC. Voditelj Iztok Murn ponosi se ponudom malih i velikih jela, koja mogu uljepšati radni dan, a posebno štrudlom od višanja i salatom od gambera i bijelog sira.

Restoran Di Vino nalazi se u prizemlju Kristalne palače i pripada ambicioznom slovenskom brand-u Dulcis Gourmet. Pod motom: „To beef or not to beef“ Masterchef  Matjaž Cotič, koji je i svjetski viceprvak u pripravi jela s tjesteninom, priprema specijalitete sa čuvenom toskanskom govedinom Daria Cecchinija,

a Staša Žunić uz široku ponudu vina, najradije gostima nudi pjenušac Mare Santo koji sazrijeva u moru. 

Restoran Škrnic´lj nalazi se blizu Kulinarskog trga i BTC tržnice, a kuhar Andrej Belovič,

specijalizirao se je za sezonska jela i jela sa žlicom. Tripice, teleći obrazi, jetrica, jota, juha od gljiva, ričet i grah, sarma i punjena paprika, neki su od magneta koji privlače posjetitelje BTC-a da dođu

uživati, a i preuzeti te domaće obroke za prehranu obitelji.

Na Škrnic´lj se nadovezuje kušaonica i prodavaonica Hiša refoška, a na njih restoran Cojzla specijaliziran za pripremu jela bez glutena. Vegetarijanske juhe, fermentirane slane i slatke palačinke od heljde, rezanci od heljde, falafel na pari, burgeri bez glutena neki su od specijaliteta koje priprema vlasnik i chef Igor Mihelič.

Pivovara, pivnica, gostiona i (Con)fusion Kratochwill mjesto je u koje, ako volite pivo, svakako trebate svratiti. Njoj je podređeno i uređenje objekta, dekoraciju čine velike bačve piva i vreće hmelja, može se pogledati proizvodnju, a okusi filtriranih i nefiltriranih piva, svijetle i tamne pive s

dodatkom meda od kestena te IPA-e, sljubljeni su s jelima kao što su gulaš s njokima od kruha, kobasice, rebarca, vratina, krvavice, pečenice, pivske plate… Braća Marko i Mile Kratochwill u

prostoru pivnice nude i street food jela, pa su 2017. dodala nazivu svog restorana i riječ (Con)Fusion.

U sklopu BTC City-a je Kristalna palača, a na njezinom vrhu, na 20-om katu Crystal Caffe iz kojeg se preko kolača i kave, pruža pogled na cijelu Ljubljanu, njezinu okolicu, i dalje, do Triglava.

U sklopu Adrenalinskog parka, koji je također u BTC City-u, nalaze se i pčelarnica.

Nekoliko minuta šetnje udaljen od Kristalne palače, nalazi se restoran domaće hrane Pri stričeku,  koji nudi i sobe ukoliko se odlučite na višednevnu posjetu Ljubljani. Nama su uz doručak ponudili jagode i lešo šparoge, suhe kobasice iz vlastite proizvodnje te vrhunske štrudle od proljetnog bilja,

sira i oraha, a planiramo se vratiti probati hladetinu i njihove druge domaće specijalitete. 

Jedan od gastronomskih brand-ova na kojem trenutačno rade turistički djelatnici Ljubljane je Ljubljanski doručak, a u njegovom najboljem svjetlu ga možete probati na Starom Gradu u gostioni Na gradu. Tamo nude degustaciju 12 jela karakterističnih za Sloveniju i aktualno doba godine.

Ovoga tjedna je to podrazumijevalo Kranjsku kobasu, paštetu od teleće jetrice, štrudlu od kupusa, pohane šparoge, sirom punjeni svijet tikvice, mladi sir s proljetnim biljem… 

Tijekom proljeća, ljeta i rane jeseni, svakog petka se na Pogarčajevom trgu održava manifestacija Otprta kuhinja u kojoj naizmjenično sudjeluje 100-injak restorana  iz cijele Slovenije, nudeći svoje specijalitete u degustacijskim porcijama. Kao street food festival, putuju po cijeloj Sloveniji, a gdje su kada, možete provjeriti u njihovom kalendaru. U moru fantastičnih okusa koji se na Otprtoj kuhinji nude, nalaze se i vrhunske žlikrofe Gostišča Barbara iz Idrije. 

Ljubljanska tržnica je priča za sebe, svakako je vrijedi posjetiti. Pojedine mesnice na njoj nude na prodaju i zgotovljen tartar biftek, čega nam još uvijek nedostaje u mesnicama u Hrvatskoj. Ukoliko se zaželite ribe i rakova, ribarnice su odlično snabdjevene ribom i iz slovenskog mora i uvozom iz Hrvatske, a možete je konzumirati i u ribljem fast food-u na tržnici – u Ribici u kojoj nude od salate od mrkača, preko friganih srdela i lignji na razne načine, do specijaliteta s ribama list i oslić. Objekt vode Marica i Vinko Privileggio, a kako je gazdaričino rodno mjesto Mošećenička Draga na Opatijskoj rivijeri, obitelj Privileggio je u njoj otvorila i apart hotel.

Centar Ljubljane vrvi životom, i prepun je restorana, vinskih barova i kafića punih nasmiješenih gostiju, a kako je zatvoren za promet, provozati se njime možete brodom, po rijeci Ljubljanici.

Destinacija je koju preporučamo i za zabavu, i za odmor, a posebice za gastronomsko istraživanje i uživanje.

Iskustva su prikupljena na poziv kolega iz Udruženja turističkih novinara Slovenije – predsjednika Drage Bulca, tajnice Cvete Potočnik i potpredsjednice Maje Oven, a realizirana uz pomoć BTC City-a i Turističke organizacije Visit Ljubljana.

Slovenija na www.gastronaut.hr:

Od okusa, do okusa - Posavjem

Vinske fontane, veprovi koji se hrane tartufima, novinarska berba i gastronomija Kopra i okolice

Okusi Krškog kraja

Vipavska dolina

Slovensko Posavje

Novinarska šetnja Slovenijom