Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Kao što je u filmu Peti element, ljusko biće u interakciji s četiri svemirska elementa - vodom, vatrom, zrakom i zemljom  stvorilo božansko svjetlo koje pobjeđuje zlo, tako su se i novinari okupljeni oko Fra Ma Fu festivala reportaža i reportera u Daruvaru (mađ. Ždralov-gradu) tri dana zalagali za priznanje struke, borbu proziv elemenata koji onemogućavaju širenje istine, radili na kvaliteti, međusobno se informirali, intervjuirali i usavršavali. Poveznici s Petim elementom pomogla je i linija izvrsne pive Peti element s čijom se proizvodnjom ponosi Daruvarska pivovara.

Element vode, jedan od magenta Daruvara, izvire na 39 do 47 °C i u sebi sadrži ljekovite hidrogenkarbonate, kalcij i magnezij. U antičko doba, Daruvarske toplice su se zvale Aquae Balissae. Nakon starih Rimljana, Daruvarske termalne izvore su za liječenje koristili svi koji su se kroz povijest u njemu našli - osmanlije, austrougarsko plemstvo, naši građani s uputnicom HZZO-a i drugi koji žele osnažiti u spoju ljekovitih voda, medicinskih tretmana, zelenilu kojim Daruvar obiluje i slavonskim specijalitima koji se u njemu nude. 

Na ulasku u prekrasni Daruvarski park u kome se zelenilo isprepiliće s paviljonima i villama iz doba austrougaraske, na izvoru - fontani Julis Brum (Julijev izvor tj. Izvor ljubavi) djelatnici TZ će vas ponuditi vrećicom čaja ili Nescafea koje si možete pripremiti s vrućom vodom s izvora. U parku se

kao produžetak Daruvarskih toplica nalazi u samostalnom paviljonu restoran Terasa koji već 9 godina nosi titulu jednog od 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica. Tijekom kratke

posjete, voditelj Mladen Lalić ponudio me je uz specijalitete slavonske i češke kuhinje s koktelom Silver Fizze na bazi đina Crane Town koji se proizvodi u Daruvaru od 20 biljaka branih u podnožju planine Papuk.  

Reviju regionalnih specijaliteta su za novinare pripremili učenici Ekonomske i turističke škole na čelu s ravnateljicom Dinkom Kavalir, a među njima se našlo i knedli s kupusom, pogačica s tikvicama, pečenja te tradicionalnih kolača.

Čobanac su pak novinari mogli probati prije koncerta Šajete u atriju Dvorca Janković, ispred kojeg se nalazi najstarije stablo Ginko biloba u Hrvatskoj.

S roštiljem i 4 različite vrste ćevapa nas je ponudilo osoblje restorana Queen, koje nije skidalo osmjeh s lica unatoč tome što se na dva konobara u nekoliko minuta slilo 70 novinara, svak sa svojom narudžbom ića i pića.

Jedan od najboljih bureka koji sam ikada probala priprema priprema Faruk Demiri u zdravljaku Orijent. Faruk, čiji je djed iz Makedonije stigao u Daruvar prije više od 50 godina je treća generacija u obiteljskom poslu. Lokalni dobavljači ih namirnicama opskrbljuju već 20 godina.  Uz hrustavi

burek koji nije previše mastan, punjen pjenastim ukusnim sirom ili mesom, nude jogurt koji rade sami te tradicionalni albanski kolač.  

Osim ljekovite vode, Daruvar ima i druge tekuće adute. Voda je baza pivama Pivovare Daruvar čiji su brendovi 5th Element i Staročeško. Daruvarske pive su u Daruvaru svima dostupne, u kafićima na glavnom trgu, veliku Staročešku u boci nude za 10 kn, a 0,3l točene za 6 kn.

Poznate su i daruvarske zlatne kapljice u bocama vina Daruvarske vinarije. Svoje vino graševinu i frankovku, proizvode i na seoskom gospodarstvu Voborski  na kojem su novinare ponudili i

kulinom, čvarkušama, kotlovinom s vratinom i piletinom u vinu te buhtlama s pekmezom od šljiva. Vode ga bračni par Velimir i Ljerka Voborski s kćerkom Jasminom i sinom Mladenom. Iz njihove

kućice koja datira iz 1911 godine, s vrha brijega puca pogled na Daruvar i njegovu okolicu.        

Festival Fra Ma Fu pokrenuo je prije 5 godina novinar Goran Gazdek (Virovitica.net , Pivnica.net) primarno uz pomoć svojih kolega Ivana Žade (novinar emisije Potraga na RTL-u) i Mate Pejića (urednika Jednote i novinara Pivnica.net) te u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i institutom Sinko. Festival nosi ime Franje Martina Fuisa - pisca, poete, novinara, kreatora kazališnih scenarija i stripova koji je djelovao početkom 19. stoljeća i u čijim je radovima Goran pronašao gotovo sve teme koje bi festival reportaža i reportera trebao objediniti.

Tri godine je domaćin festivalu bila Virovitica, potom Fažana, a ove godine je domaćinstvo pružio grad Daruvar sa svojom turističkom zajednicom i brojnim institucijama i građanima koji su se

uključili u popratne programe. Obučeni u Fra Ma Fu majice bili su profesori, učenici, prodavači, umjetnici, konobari i učesnici. Glumac Goran Koši, obučen u Franju Martina Fuisa, vozio je svoju biciklu po gradu i svako malo usred grada napravio piknik i počastio posjetitelje s narezanom

slaninom i rakijom iz svog kraja. Retro opremljeni verglaši su po cijeli dan verglali. Učenici 

Ekonomske i turističke škole obukli su se u stare Rimljane i Rimljanke te nudili na glavnom trgu

antičke delicije među kojima su bile i datulje punjene pistacima. U 6 kafića su bile postavljene izložbe, na glavnom trgu sajam lokalnih proizvoda, a svi su se zajedno okupili i na snimanju 690.

Milenijske fotografije Šima Strikomana, koja je ovoga puta bila posvećena fotoreporteru Toniju Hnojčiku.

Festival je otvorio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, a uslijedio je niz stručnih skupova i prezentacija, među kojima je bila i Priča o daruvarskom parku tamnog neba, okrugli stol Portali protiv novina, Vremeplov Zuko Đumhur o kome je pričao Dario Novalić, javni intervju sa Sanjom Modrić koji je vodila Danka Derifaj; tema specijalističko novinarstvo, turizam –  65 godina Međunarodnog udruženja novinara i pisaca u turizmu - FIJET, moderator Tina Eterović Čubrilo; projekcije dokumentarnih filmova i diskusije te mnogi drugi sadržaji.  Na festivalu su dodijeljene nagrade za najbolje reportaže:  Vidu Bariću, Jutarnji list za reportažu Tajna podravskog dobročinitelja, Denisu Mahmutoviću, Index za reportažu Proveli smo dan s izbjeglicama u BiH. Ne želimo tamo više nikad provesti ni minutei Zoranu Vitasu, Večernji list za reportažu Otkrivamo kako svjetski znanstvenici stvaraju uvjete za postanak svemira te nagrade za humanost Maji Sever za humanitarnu akciju „Ljudi za ljude“ i Slobodanu Vasiću, koji je niz humanitarnih projekata potaknuo i realizirao preko svog radija Požarevac.

Daruvar, koji trenutačno krasi naziv najljepšeg malog gradića kontinentalne Hrvatske, zasjao je i unutrašnjom ljepotom svojih stanovnika - toplih i gostoljubivih domaćina  Fra Ma Fu festivala.

Karin Mimica