Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Nekada se čovjek u svojoj prehrani oslanjao primarno na namirnice koje je mogao sakupiti u svojoj okolici ili ih je samostalno uzgajao. U proljetno i ljetno doba, priroda je bila darežljiva i bila je to prilika za berbu ili ulov namirnica koje su se sušenjem, soljenjem, dimljenjem ili kiseljenjem mogle konzervirati i za zimu. Proljetni stol bio je bogat mladim izdancima divljih biljaka.

Mlada kopriva bila je osnova mnogih jela, a neka od njih su: Juha od koprive, Blitva i kopriva na padelu, Brudit od mrkača uz palentu s koprivom.

Samolikla delicija srijemuš (lat. naziv Allium ursinum), kojeg nazivaju i medvjeđim lukom ili divljim češnjakom polako ponovo zauzima svoje mjesto na gurmanskim stolovima. Ukoliko se odlučite na branje medvjeđeg luka, pripazite da zabunom ne uberete drugo slično lišće (npr. đurđice), iako je zbog intenzivnog mirisa divljeg luka pogreška gotovo nemoguća. Iz naše baze svakako probajte Proljetne njoke s divljim lukom ili medvjeđim lukom iliti srijemušem, Punjenene hljepčiće s pestom od divljeg češnjaka, Ječam sa srijemušem, Juhu od srijemuša i Knedle od srijemuša. Možete ga jednostvano i samo konzervirati tako da u staklenku slažete red sitno nasjeckanog mevjeđeg luka, zalijete s maslinovim uljem, malo posolite, pa ponavljate postupak dokle god ne potrošite sav medvjeđi luk.     

Tijekom šetnje prirodom u proljeće se možete opskrbiti i biljkama za Njoke s aromatičnim biljkama, Salatu od divljeg radića, Polpete od pasa s blišnjakom (maslačkom) i krumpirom, Rigu s krumpirom i Divinu s krumpirom i pohanim sardelama.

Motar (smucanj ili omaga), biljka koja raste na morskim hridima, također se je često koristila u kulinarstvu. Predlažemo vam da probate Salatu od smucnja i kuhanih jaja, koja je slična šparogama na salatu.

Ukoliko ste raspoloženi skupljati cvjetove bazge, možete probati napraviti Sirup od smabuka (bazge) i Rakiju od bazginih cvjetova.

Većina recepta koje vam u ovoj temi tjedna predlažemo je preuzeta iz naše knjige Zaboravljeni okusi naših starih, a recepte iz nje su izvukli iz "zaborava"  ugostitelji Raba, Krka, Cresa, Lošinja, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Gorskog kotara i Rijeke.

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Šparoge i recepti s njima

Biogradski ugostitelji objedinjeni u cilju gastronomskog brendiranja svoga grada

19. Biser mora

Jela za vitalnost na otoku vitalnosti

Jela u funkciji zdravlja i Daruvarski parovi - pogledajte što nude 6-i elementi - daruvarski ugostitelji

Riječke gastronomske luke – otvorene kandidature za 2024. godinu

Vinopedia – on-line riznica znanja o vinu

Uloga hrane u zdravlju usne šupljine - savjeti stomatologa

Domaći gulaši

Cikla i 6 recepata s njome

Naranče u 42 specijaliteta

Domaće maneštre

6-i elementi - daruvarski ugostitelji, svojim delicijama jačaju imunitet gostiju i kreiraju Daruvarske parove

10 zanimljivosti o Drniškom pršutu

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?