TERINA OD GUŠČJE JETRE SA ŽELEOM OD BOROVNICA, DOMAĆE BRIOŠ PECIVO (Glavno jelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe
300 g guščje jetre
60 g luka
1 cl konjaka
40 g maslaca
5 g šećera
6 g soli
1 g papra
za žele od borovnica:
100 g borovica
50 g šećera
5 cl vina
agar agar

Upute za pripremanje:

Jetra očistimo od žilica. Zamotamo ih u foliju i stavimo u hladnjak na sat vremena. Sitno nasjeckamo jedan manji luk. Otopimo 40 g maslaca na 300 g jetre. Luk pržimo na laganoj vatri dok ne postane proziran. Dodamo ohlađena jetra usitnjena na manje komade. Dodamo sol, šećer, papar i malo konjaka. Zapalimo. Kad sav alkohol ispari, pustimo sat vremena smjesu da se ohladi, pa je blendamo dok ne postane glatka.
Napunimo kalupe paštetom i prelijemo pačjom masti. Paštetu ohladimo i dodamo žele od borovnica. Poslužimo s toplim brioš pecivom i prahom od bučinog ulja.
Priprema želea: Šećer stavimo u posudu i rastopimo na laganoj vatri. Dolijemo crveno vino, dodamo borovnice i umiješamo agar agar. Pustimo da prokuha. Sve skupa izblendamo i ulijemo u mini kalupe.