KUNELIĆ U PADELI (Glavno jelo)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

(za 4 osobe)
1 kg mesa kunelića
100 g suhe slanine
150 g luka
20 g češnjaka
50 g mrkve
20 g peršina
20 g koncentrata rajčica
1 dl ulja
15 g brašna
1 dl bijela vina
jedna grančica ružmarina
2 lista lovora
jedna grančica mažurana
njoki od krumpira:
600 g krumpira
300 g brašna
2 jaja
50 g ovčjeg sira
2 žlice ulja
30 g sol

Upute za pripremanje:

Kunelića odstajalog u rasolu opremo, posušimo i izrežemo na manje komade. Posolimo i stavimo na vruće ulje da se zapeče. Potom izvadimo meso, a na preostalo ulje stavimo na sitno izrezanu slaninu, koju malo popržimo, a zatim dodamo na kockice izrezani luk i mrkvu, isjeckan češnjak i sjeckani list peršina. Uz stalno miješanje pirjamo, te kad povrće uvene, dodamo brašno, rajčicu, papar, ružmarin i list lovora. Malo promiješamo, vratimo meso i dolijemo toliko vode ili juhe da svo meso bude pokriveno. Kad zavri dolijemo vino i dalje pirjamo na niskoj temperaturi dok meso omekša. Jelo ćemo poslužiti uz njoke, koje smo prije priredili na slijedeći način:
Njoki: Oljušten i kuhan krumpir pasiramo, stavimo na dasku da se ohladi. Dodamo brašno, jaja, ulje i sol, umijesimo tijesto i podijelimo na više komada. Svaki komad posebno razvaljamo u tanke dugačke valjke (debljine kažiprsta), a zatim od valjka izrežemo komadiće duge 2-3 cm. Da bi njoki bili sočniji i mekaniji svaki posebno primimo sa tri prsta i prevučemo lagano preko vilice. Njoke kuhamo u vreloj slanoj vodi dok ne isplivaju, a da se pritom ne lijepe. Uz njoke staviti ćemo posebno i ribani sir za posipavanje, da se posluži onaj tko to bude htio.