VODNJANSKI PAMPAGNAC (Desert)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

1 kg meda
1 kg brašna
1 dl ulja
40 dg mljevenih badema
1/2 dag klinčića
3 muškatnog oraščića
1/2 vrećice cimeta
1 čašica alkoholnog pića (ruma)
2 ribana limuna
2 reda naribane čokolade za kuhanje

Upute za pripremanje:

Sve sastojke izmiješamo s brašnom. Nakon toga ulijemo topli med (prethodno ga zagrijemo umakanjem posude u toplu vodu) i sve dobro umijesimo. Tako dobivenu smjesu podijelimo u male kuglice (uštipke) i pečemo u pećnici na srednjoj temperaturi.
Ovo je tradicionalni recept jela kojeg su stari Vodnjanci pripremali za dan Sv. Martina (11. studenog). Tek pečeni pampagnachi su morali biti jako tvrdi (ako se ih baci u zid da se vrate). Nakon nekoliko dana bi omekšali i poprimili karakterističan okus. Obično su ih služili uz čašu muškata.