GRDOBINA U UMAKU OD ŠKAMPI (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

Za 4 osobe:
1 kg čista filea od grdobine (rošpa)
0,2 kg očišćenih repova od škampi
0,05 l maslinova ulja
0,06 l konjaka
0,1 l bijela vina
0,2 l vrhnja za kuhanje
0,05 l kečapa
sol, svježe mljeveni papar
0,5 l ribljeg temeljca

Sastojci za temeljac:
glava i koža od grdobine
1 žlica maslinova ulja
1 limun
2 peršina
1 celer
3 mrkve
vezica peršinovog lišća
2 lista lovora
3-4 zrna papra
1 čajna žličica soli

Upute za pripremanje:

Grdobinu od 3 - 4 kg odvojiti od glave, kože i kostiju. Glavu i kosti skuhati za riblji temeljac.
Glavu od grdobine staviti u lonac u 1,5 l vode, dodati soli, maslinova ulja, limuna, peršina, celera, mrkve, lovor i papar u zrnu, te kuhati 45 minuta. Na kraju temeljac procijediti, a meso od glave grdobine ispasirati.
File od grdobine izrezati na male medaljone, škampe očistiti od ljuska, sve to polako pržiti na tavi u maslinovu ulju oko 10-15 minuta. Kad medaljoni fino porumene zaliti ih konjakom i zapaliti. Zaliti ih ribljim temeljcem, dodati slatko vrhnje, bijelo vino i kuhati oko 5 minuta. Na kraju dodati kečap, posoliti i popapriti. Poslužiti s prilogom - kuhanim krumpirom ili bijelom rižom.
Recept je sastavio vlasnik restorana Leut - Vladimir Brčić.