KREMA OD LUBENA (Predjelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

500 g filea od lubena (brancina)
250 g repova račića
1 luk
1 mrkva
1 krumpir
1 rebro celera
pola poriluka
kopar
peršin
brandy
pržene kriške kruha (za posluživanje)
suho bijelo vino
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Krumpir skuhajte i ogulite. Očistite luk, mrkvu i celer i kuhajte ih u kipućoj vodi u koju ste dodali pola čaše vina. Nakon 15 minuta, dodajte file lubena, smanjite vatru na minimum i pustite da se kuha još desetak minuta. U međuvremenu očistite poriluk, narežite ga na kolutiće i popirjajte na 3-4 žlice ulja. Račiće nakratko popirjajte na žlici ulja i podlijte ih s malo brandy-ja. Maknite ribu s vatre, procijedite je (sačuvajte juhu) i, skupa s krumpirom, grančicom kopra i ocijeđenim porilukom, usitnite mikserom u dosta gustu smjesu, koju ćete tada izliti u posudu i razrijediti procijeđenom ribljom juhom. Po potrebi, dodajte i malo mlake vode. Vratite kremu na štednjak, dodajte račiće, pospite narezanim peršinom, posolite, popaprite i promiješajte. Zagrijte kremu i poslužite uz kriške kruha koje ste popržili na ulju ili maslacu.
chardonnay - vino nježne, žućkaste boje, otmjenog i opojnog mirisa, voćnog karaktera. Okus mu je vrlo suptilan, gotovo delikatan, pruža osjećaj ugode što ga čini ljupkim, svježim i lepršavim. Servira se na 10-12°C. Nećete pogriješiti niti ako ovo jelo servirate uz Mladinin Pinot sivi.