LUK U PIKANTNOM UMAKU (Predjelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

4 luka
8 duguljastih mladih lukova

Za pikantni umak:
crvena paprika
60 g oguljenih badema i lješnjaka
3-4 češnja češnjaka
ljuti feferon u prahu
sredina kruha
ocat
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Da biste pripremili ovo jelo, žar treba pripremiti ranije nego obično. Operite papriku i stavite je na rešetku da se peče na žaru desetak minuta, često je okrećući. Bademe i lješnjake pecite 10 minuta u pećnici na 180°C i ogulite ih. Papriku koju ste ogulili i narezali na listiće popirjajte na 4 žlice ulja, ocijedite i prosušite na papirnatom ubrusu. Na ulju koje je preostalo zažutite bademe i lješnjake, pa i njih ocijedite. Istu radnju ponovite i sa komadićima sredine kruha.
Bademe, lješnjake, kruh i papriku izradite mikserom, zajedno s očišćenim češnjakom. Smjesu izlijte u zdjelicu, dodajte malo ljutog feferona, sol, papar i nekoliko kapi octa.
Polako miješajući, dodajte onoliko ulja koliko je potrebno da dobijete kremasti gusti umak, kojeg ćete ostaviti da počiva u hladnjaku sat vremena. Luk posolite i složite na rešetku povrh žara.
Pecite luk desetak minuta, povremeno ga okrećući, pa ga maknite s vatre i uklonite prvi sloj, koji je pocrnio od pečenja. Okrugli luk narežite na ploškice, a duguljasti na komadiće. Poslužite s umakom.