MOUSSE OD MRKVE I PASTRNJAKA SA ORASIMA U UMAKU OD RUKOLE (Predjelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

300 g mrkve Lipovac
200 g pastrnjaka
30 g maslaca
žlica ulja
mala glavica luka
režanj češnjaka
50 g oraha
25 g krušne mrvice
prstohvat majčine dušice
jaje
1 dl juha od povrća
sol, papar
list ružmarina za dekoraciju
za umak:
2 komada lučica
15 g maslaca
3 dl juhe od povrća
vezica rukole
2 žlice kisela vrhnja
ribani parmezan

Upute za pripremanje:

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva C. Mrkvu i pastrnjak skuhamo i zajedno s maslacem zgnječimo u pire. Na zagrijanom ulju popržimo luk i češnjak, izvadimo iz tave te zajedno sa orasima, mrvicama, majčinom dušicom, jajetom, zgnječenim povrćem i 2 žlice juhe stavimo u mikser te miksamo dok ne dobijemo jednoličnu masu. Začinimo solju i paprom. Četiri keramičke posudice premažemo maslacem te ispunimo smjesom. Izravnamo te pokrijemo alu folijom. Zdjelice položimo u posudu do polovice napunjenu vodom te kuhamo u pećnici 40 minuta.
Umak:
Lučice popržimo na maslacu dok ne postanu staklaste. dodamo juhu i listove rukole. Kuhamo 5 minuta. Skinemo sa vatre, te izručimo u mikser. Pjenasto izradimo. Nakon toga vratimo na vatru te kuhamo dok se ne zgusne. U umak dodamo kiselo vrhnje i parmezan te dobro izmiješamo. Kuhani mousse istresemo na tanjur, prelijemo umakom te serviramo ukrašeno ružmarinovim grančicama.
Jelo je kreirao Robert Slogar, Villa Coltelli, Crikvenica za Velesajamski kup kuhara 2003.