MRKAČIĆ NA PUNJENOM KRUMPIRU (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

jedan mrkač 100 - 150 g
1 krumpir dovoljan da "primi" na sebe mrkača
malo pršuta
maslinovo ulje
nasjeckani češnjak
ružmarin
bosiljak
žumanjak

Upute za pripremanje:

Krumpir pripremimo s nadjevom od pršuta, maslina, maslinovog ulja s dodatkom ružmarina, bosiljka i žumanjka. Mrkačić, kojeg prethodno mariniramo u maslinovom ulju i češnjaku i skuhamo napola u vodi, stavimo na krumpir i zajedno ispečemo s maslinovim uljem u pećnici na 160 °C. Povremeno podlijevamo temeljcem kojeg smo dobili kuhanjem mrkačića. Kada su nadjeveni krumpir i mrkačić pečeni prelijemo ga s umakom napravljenim od maslinovog ulja, češnjaka, peršina i temeljca od mrkača. Kompozicija je to kojom je povezano morsko dno, kopno uz dodatak maslina i maslinovog ulja.
Za ovo jelo je kuhar Krešo Crvenković dobio 1.nagradu na takmičenju Zlatna maslina 2001.