ŽDREBEĆI FILE U UMAKU OD MASLINA S KROKETOM OD CRNE MASLINE (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

za 10 osoba:
Po želji 1,5 kg mesa - preporuka ždrebeća pisanica (ako nema onda teleća pisanica)

za umak od crne masline:
0,1 l djevičanskog maslinova ulja
0,1 kg luka
0,05 kg brašna
0,3 kg, crnih očišćenih maslina
sok od crnih maslina (marinada)
0,1 l bijela vina
0,7 l, temeljaca od povrća
0,01kg soli
0,001 kg papra
lovorov list

za umak od zelene i crne masline:
0,1 l djevičanskog maslinova ulja
0,1 kg luka
1 češanj češnjaka
0,15 kg crnih očišćenih maslina
0,15 kg zelenih očišćenih maslina
0,01 kg šećera
0,1 l bijela vina
0,7 l temeljaca od povrća
0,01 kg soli
0,001 kg papra
0,05 kg brašna
sok od zelenih maslina (marinada)
lovorov list

za krokete od crne masline:
2 kg kuhana krumpira
0,8 kg brašna
0,2 kg, maslaca
0,4 l ulja
8 jaja
0,3 krušnih mrvica
0,05 kg soli
0,01 kg papra mlevenog
muškatni oraščić
0,4 kg crni maslina bez koštica

smjesa za punjenje:
izmiksati masline, pomiješati s jajem i začiniti.

Upute za pripremanje:

Ždrebeću pisanicu dan ranije očistiti od žilica, staviti u posudu s uljem tako da ulje bude malo iznad mesa i ostaviti u hladnjaku. Od odležane pisanice narezati odreske težine od 0,12 kg do 0,15 kg koje treba s jedne strane lagano potući, posoliti, pobrašniti u tavi na malo masnoće popržiti sa svake strane 5 do 7 minuta.

umak od crne masline:
U zagrijanom maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani luk i crne masline narezane na kockice. Pobrašniti, zaliti vinom i temeljcem od povrća, dodati lovorov list i kuhati do željene gustoće. Začiniti i po potrebi dodati sok od crnih maslina do željene jačine okusa.

umak od zelene i crne masline:
Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani luk i češnjak, dodati na kockice sječenu rajčicu, zaliti vinom i prokuhati. Dodati brašno, zaliti temeljcem od povrća, začiniti i prokuhati do željene gustoće. Ako je umak prekiseo dodati malo šećera.

kroketi od crne masline:
Od kuhanog krumpira napraviti pire u koji se dodaje: 0,4 kg brašna, 4 svježa jaja, 0,01 kg soli, 0,01 kg mljevenog papra, 0,001 kg muškatnog oraščića, 0,2 kg maslaca i sve zajedno miješati dok se ne dobije kompaktna smjesa odnosno krumpirovo tijesto, razvaljati ga valjkom, ravnomjerno premazati smjesom za punjenje i oblikovati krokete, panirati ih u brašnu, jajima, mrvicama i na kraju pržiti u duboko vrućem ulju. Pečene krokete izvaditi iz ulja, izrezati na 4 koluta i složiti na tanjur.
Radi brže pripreme smjese za krokete lakše je upotrijebiti gotovo krumpirovo tijesto CMOK (0,7 kg) koje se umijesi sa 0,7 l vode, razvalja valjkom, ravnomjerno premaže smjesom za punjenje i oblikuje u krokete, koje treba panirati u brašnu, jajima, mrvicama i na kraju pržiti u dubokom ulju.

Pečeni odrezak složiti na sredinu tanjura, preliti ga umakom od zelenih i crnih maslina, a oko mesa uz rub tanjura staviti umak od crnih maslina, rasporediti kolute kroketa na četiri ravnomjerno udaljena mjesta na tanjuru, dekorirati, poslužiti i pojesti s velikim zadovoljstvom.
Zalijevati dobro rashlađenom Vrbničkom Žlahtinom.