GULAŠ OD DIVLJAČI S NJOKIMA (Glavno jelo)

Specijalitet Primorske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
200 g mesa od srne bez kostiju
200 g mesa divlje svinje
200g junetine
2 veće glavice luka
1 mrkva srednje veličine
200 g celera
0,5 jušne žlice koncentrata od rajčice
2 lovorova lista
češnjak
ljuti feferon
mljevena ljuta paprika
po izboru
1 jušna žlica slatke paprike
3 dl crvenog vina
pekmez od šljiva
2 l mesnog temeljaca
sol
papar

Upute za pripremanje:

Meso narežemo na kockice, posolimo i popaprimo. Mrkvu, luk, celer očistimo i narežemo na sitne kockice. U visokom loncu zagrijemo ulje, popržimo meso sa svih strana te ga dalje lagano pirjamo dok se ne osuši, odnosno dok ne ispari tekućina. Dodamo nasjeckano povrće, posolimo i ponovo pirjamo dok se smjesa ponovo ne posuši. Tada dodamo koncentrat od rajčice i blago zapečemo sve zajedno.
Dodamo mljevenu papriku i sitno narezan češnjak, miješajući dok ne dobije boju, podlijemo vinom i dodamo temeljac da pokrije meso. Dodamo lovorov list i podlijevamo mesnim temeljcem. Kuhamo na laganoj vatri dok meso ne omekša. Kada meso omekša, dodamo nešto slatko (suhe šljive, smokve, džem od malina, med...) te zgusnemo. Crvene paprike dodamo prema ukusu. Kuhamo još 15-ak minuta.
Poslužimo toplo s dizanim knedlama na pari.