FILE CRNE SLAVONSKE SVINJE U UMAKU I RIŽOTO SA SRIMUŠOM (Glavno jelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

Za 10 osoba: 1,5 kg svinjskog filea, 100 g maslaca, 50 g brašna, sol, papar; za umak: 0,5 l crnog vina 200 g smeđeg šečera, češnjak, lovor; za rižoto: 800 g riže okruglog zrna, 100 g maslaca, sol, papar, 100 g crvenog luka, 1 l vina graševine, dvije čajne žlice pesta od srimuša (medvjeđeg luka)

Upute za pripremanje:

Svinjski file očistimo od žilica, posolimo i popaprimo.
Na zagrijanoj masnoći meso pržimo sa svih strana do zlatne boje te ga izvadimo i ostavimo da se odmori do serviranja (meso se peče u komadu, reže ga se prije serviranja).
U istoj tavi zapržimo smeđi šećer, zalijemo crnim vinom, dodamo lovor i češnjak te začinimo pa kuhamo dok umak ne reducira. Umak procjedimo te mu dodamo maslac i još nakratko prokuhamo.
Za rižoto na malo masnoće popržimo crveni luk dok se ne zarumeni te mu dodamo rižu koju malo glaziramo. Podlijemo bijelim vinom (graševinom). Dalje podlijevamo povrtnim temeljcem, dodamo pesto od srimuša i malo maslaca te začinimo.
Rižu skuhamo al dente. Svinjski file narežemo na medaljone, složimo na tanjur, prelijemo umakom od crnog vina i serviramo uz rižu.