VINOGRADARSKI ĆEVAP (Glavno jelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
400 g svinjske vratine
400 g juneće vratine ili buta
100 g slanine
2 crvena luka
2 paprike
sol
papar
mljevena crvena paprika
krumpir

Upute za pripremanje:

Komade mesa narežemo „prst debelo“, začinimo solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom te ostavimo barem 24 sata u hladnjaku.
Na ražanj naizmjenično nabadamo komade svinjetine, slanine, luka, junetine pa sve ponovimo dok se meso ne potroši. Da se meso ne bi okretalo oko ražnja pri pečenju, na svakih deset centimetara nabodemo kožu od slanine. Nabodeno meso na ražnju zamotamo svinjskom ili telećom maramicom (drobnom flamom) i povežemo špagom.
Vrteći pečemo na laganoj vatri, ovisno o veličini ražnja, sve dok meso ne bude gotovo.
Skinemo s ražnja, narežemo i poslužimo vruće uz krumpir.
Krumpir skuhamo pa ga pri kraju pečenja mesa istresemo u tepsiju u kojoj smo skupljali mast od pečenja. Promiješamo i kratko zapečemo na vatri.