PAČJA PRSA S HELJDOM I MLADIM ŠPINATOM (UMAK OD SUHIH ŠLJIVA I PORTA, CHUTNEY OD LJUBIČASTOG LUKA) (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

300 g pačjih prsa
60 g heljde
30 g baby špinata
20 g suhih šljiva
0,1 dl vrhnja za kuhanje
40 g crvenog luka
100 g ljubičastog luka
10 g češnjaka
1 g peršina
0,1 dl biljnog ulja
sitna sol
papar

Upute za pripremanje:

Pačja prsa očistimo od viška masnoće i ostavimo samo gornji debeli sloj masti na mesu. Zarežemo lagano nožem masni dio prsa uzduž i poprijeko. Utrljamo u kožu sol i papar te naribamo malo limunove ili narančine korice. Na suhoj tavi, na laganoj vatri, zapečemo prsa na strani kože da se masnoća skroz istopi. Istopljenom masnoćom za vrijeme pečenja podlijevamo gornji dio prsa da se zatvore pore. Kada se istopi mast i dobije fina hrskava korica, prsa izvadimo iz tave i dovršavamo u pećnici na 140°C 6−8 minuta. Nakon pečenja, meso stavimo na rešetkastu podlogu i pustimo da se odmori prije rezanja.
Umak od suhih šljiva i porta
Uz pačja prsa odlično se slažu razni slatki umaci različitih tekstura i konzistencija. Narežemo suhe šljive na komadiće i prokuhamo ih u portu dok ne dobijemo sirupasti umak.
Zapečena heljda
Propirjamo luk i češnjak na pačjoj masti, dodamo kuhanu heljdu, mladi špinat i malo vrhnja te sve začinimo solju i paprom. Špinat mora ostati svjež. Heljdi na kraju dodamo nasjeckani peršin.
Chutney od luka
Narežemo ljubičasti luk na polumjesece i propirjamo na pačjoj masti. Kad luk povene, dodamo 0,5 dl octa ili aceta balsamica. Nakon što ocat reducira, dodamo sol, šećer i ostale začine po želji.