TELEĆI FILE BRASSERIE (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

2 teleća filea po 200 g
4 slatka krumpira
6 velikih glavica luka
2,5 dl balzamičnog octa
50 g šećera
0,5 dl rakije
0,5 dl javorovog sirupa
4 velika lista blitve
1 vezica mladog luka
0,5 l suncokretovog ulja
4 žumanjka

Upute za pripremanje:

Ogulimo svih 6 glavica luka. 5 glavica luka narežemo na sitno i karameliziramo u loncu na malo ulja. Polako kuhamo luk oko 2 sata dok ne dobije tamnu karamel boju. Prebacimo u pleh i stavimo u dehidrator ili pećnicu na 60 °C 48 sati. Osušeni luk blendiramo u prah.
Ogulimo sve slatke krumpire. Narežemo 4 kocke batata veličine brida oko 1,5 cm i stavimo u lonac s hladnom vodom. Posolimo i pirjamo batat dok ne omekša. Procijedimo. Preostali batat narežemo na ploške, a luk sitno nasjeckamo. Pirjamo luk dok ne omekša pa dodamo batat te kuhamo dok i on ne omekša. Smanjimo vatru, dodamo rakiju i javorov sirup. Sve blendamo dok ne dobijemo glatki pire.
U manjem lonacu kuhamo balzamični ocat i šećer dok 2/3 ne reducira. Mladi luk blendamo sa suncokretovim uljem dok smjesa ne postane glatka. Prebacimo u lonac i zagrijavamo 5 minuta dok ulje ne postane svijetlo zeleno. Polako umiješamo ulje mladog luka u žumanjke dok ne dobijemo zelenu majonezu. Posolimo.
U tavi spečemo teletinu, izvadimo je pa u istoj tavi zapečemo kockice batata. Izvadimo ih pa dodamo listove blitve i kuhamo par minuta dok ne omekšaju.
Nakapamo malo balzamične redukcije na tanjur. Dodamo dvije velike žlice pirea, po dva 2 kvadrata batata, a svaki prekrijemo s malo emulzije mladog luka.
Dodamo na tanjur pečenu teletinu i blitvu te pospemo prahom karameliziranog luka.