VATROMET OKUSA IZ MORA I ŠUME (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

za 8 osoba
tijesto:
1 domaće jaje (Kastav)
100 g brašna (Roč)
30 g koprive (Grobnik)
sol
nadjev za tijesto:
djevičanskog maslinovog ulja (Korčula)
50 g škarpina (Dalmacija)
50 g rakovica (Limski kanal)
20 g očišćenih vongola (Istra)
20 g očišćenih prnjavica (Istra)
20 g očišćenih kanistrela (Ston)
0,05 l vrhnja za kuhanje
umak od gljiva:
0,05 l vrbničke žlahtine
30g maslaca
30 g lisičarke (Gorski kotar)
30 g bukovače (Gorski kotar)
30 g vrganji (Gorski kotar)
5 g istarski tartuf (Buzet)
0,05 l vrhnja za kuhanje (mlijeko iz Istre)
rolada od lista i inćuna:
200 g list (Cres)
100 g inćuna (Zadar)

Upute za pripremanje:

Umiješamo jaja, brašno, sjeckanu koprivu i sol u tvrdu smjesu, te pustimo u frižideru 1 h. Razvaljamo smjesu debljine oko 1mm, te ju oblikujemo u obliku školjke i nadjenemo sa smjesom koju smo popirjali u tavi, a to su vongole, prnjavice, kanistrele, očišćena rakovica i škampi. Začinimo soli, paprom i legiramo sa vrhnjem. Nadjevenu tjesteninu kuhamo 3 minute u slanoj vodi . Na maslinovom ulju popržimo lisičarke bukovače, vrganje zalijemo vinom, pustimo da iskuha, te lagano začinimo i legiramo umak vrhnjem.


List i inćun očistimo, te od njih napravimo fini file koji zarolamo, te ga pečemo u pećnici 8 minuta na temperaturi od 180 ºC. Nadjevenu tjesteninu i roladu od ribe serviramo na umaku od gljiva, te na njih naribamo svježi istarski crni tartuf. Ovim jelom se je restoran Zlatna školjka predstavio na manifestaciji "Vatromet okusa" održan 24. svibnja 2007. u Rijeci.