U gradu Hvaru su u organizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore 24. i 25. listopada 2018. održani Dani hrvatskog turizma. U strukovno sadržajno i korisno osmišljenom programu je sudjelovalo gotovo 2000 turističkih djelatnika, koji su ujedno i proslavili uspješnu ljetnu sezonu. Sljedeći Dani hrvatskog turizma će se po prvi puta održati u Slavoniji, a inicijativu za to je prije dvije godine pokrenuo Goran Rihelj, urednik Hr Turizma i veliki zaljubljenik u svoj kraj.
Tijekom Dana hrvatskog turizma na Hvaru, dodijeljene su i nagrade za najbolje u turizmu 2018. godine.
Za restoran godine je proglašen Sv. Nikola iz Poreča,
za najbolji mali i obiteljski hotel Korana Srakovčić iz Karlovca,
a najbolji gradski hotel godine Esplanade u Zagrebu.
Najbolji iznajmljivač godine je Baranjska kuća.
Priznanje za izniman doprinos razvoju malog i obiteljskog hotelijerstva dobio je Dane Slamić,hotel Borovnik iz Tisnog.
Djelatnik godine u ugostiteljskom objektu je Tomica Đukić, kuhar u hotelu Osijek.
Svi oni već godinama nose i titulu 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica.
U kategoriji velikih marina, nagrađena je Marina Frapa. Za najbolju destinaciju odmorišnog turizma proglašen je Mali Lošinj, a titula turističke destinacije godine je pripala Zagrebu. Nagradu “Anton Štifanić” za životno djelo, dobio je Jerko Sladoljev turistički djelatnik iz Istre.
Održana je i panel diskusija na temu „Hrvatska - nova gastro ikona Europe“, na kojoj se govorilo o odrednicama uspješnog gastro turizma, što se dobiva njegovim razvojem, koji su faktori uspjeha te koje mjesto zauzima Hrvatska na europskoj gastronomskoj karti.
Više o događanjima na Danima turizma te popis nagrađenih u svim kategorijama, možete pogledati na stranicama Hrvatske turističke zajednice.
Predsjednik Udruge hrvatskih restoratera Abi Shalabi s nagrađenim Nikolom Bjelićem, vlasnikom restorana Sv. Nikola iz Poreča
Marina Selak iz Gastronauta s Ivicom Srakovčićem, vlasnikom hotela Korana Srakovčić