Pradomovina naranče je u Kini, gdje su je kultivirali prije 4500 godina. Nekada je bila simbolom braka, jer kao biljka ima krošnju, cvijet i plod te oblik kugle (simbol beskraja).
Uspijeva u vrućim podnebljima, a njezina boja se može kretati od svjetlo narančaste do narančasto crvene. Ima puno C vitamina i prilično A vitamina. Vrlo je zdrava, osvježavajuća voćka koju se može konzumirati i kao preventivu protiv viroza. U frižideru može izdržati 2 tjedna, ali kada se očisti, nakon 8 h na sobnoj temperaturi ili 24 h u frižideru izgubi 20% C vitamina. Prema tome, ako radite juice popijte ga odmah, jedino tako ćete od naranče imati maksimum. Najveće plantaže naranača nalaze se u Brazilu, a sok brazilskih naranči pokriva 50% svjetskog tržišta juica i 80% tržišta koncentrata juica. Naranče uspijevaju i u toplijim dijelovima Mediterana.
Okus naranče je osvježavajući i osim kao samostalnu voćku, možete je koristiti kao dodatak svim sljedovima jela. Njezinom korom, možete ugodno zamirisati zrak tako da je ostavite da se suši na vašim radijatorima. Taj se sunčani miris i komercijalno koristi u aromaterapijama jer, kažu aromaterapeuti, djeluje antidepresivno, sedativno, opušta i osvježava te stvara osjećaj ugode.
Iz naše baze recepata s narančama preporučamo:
- TORTA OD NARANČE , Kreativna kuhinja
- PUREĆA ROLADA U SEZAMU S UMAKOM OD NARANČE , Kreativna kuhinja
- SALATA OD NARANČE , Talijanska kuhinja
- NOJEVA KOŠARICA U SOKU OD NARANČE , Kreativna kuhinja
- SNJEŽNI KOLAČ S NARANČOM , Kreativna kuhinja
- TORTA OD MAKA , Internacionalna kuhinja
- KRALJEVSKE PALAČINKE , Internacionalna kuhinja
- ENDIVIJA S NARANČAMA , Kreativna kuhinja
- PLADANJ LOŠINJ , Kreativna kuhinja
- PAČJA PRSA S MLINCIMA , Zagorska kuhinja
- SALSA OD KIVIJA , Kreativna kuhinja
- KUGLICE OD SMOKAVA , Dalmatinska kuhinja
- BEZALKOHOLNI VOĆNI PUNČ , Američka kuhinja
- UMAK OD NARANČA I ŠLJIVA , Kreativna kuhinja
- PILE U NARANČI , Talijanska kuhinja
- SRCE S GROŽĐICAMA , Talijanska kuhinja
- PEČENE BANANE , Tropska kuhinja
- ODRESCI OD JELENA NA PJENICI OD KRUŠAKA , Lovačka kuhinja
- LASTOVSKI SASHIMI , Internacionalna kuhinja
- ISTARSKE PARENE FRITULE , Istarska kuhinja
- NAPITAK “JUG” , Mediteranska kuhinja
- GRATINIRANI INĆUNI , Talijanska kuhinja
- DINJA “KRISTAL” , Kreativna kuhinja
- TORTA OD JOGURTA , Kreativna kuhinja
- SIROVI FILET TRILJE , Mediteranska kuhinja
- TROTA OD JOGURTA , Kreativna kuhinja
- VOĆNI RAŽNJIĆI U RUMU I NARANČI , Orijentalna kuhinja
- MEDVJEĐA ŠAPA , Lovačka kuhinja
- TUNA NA SLATKO , Primorska kuhinja
- TORTA OD MRKVE , Internacionalna kuhinja
- JUNETINA U CRNOM PIVU , Kreativna kuhinja
- RIŽOTO ORANGE , Talijanska kuhinja
- SALATA OD NARANAČA I MASLINA S KUMINOM , Orijentalna kuhinja
- PURICA U MARINADI , Tropska kuhinja
- FRITULE OD RIŽE , Toskanska kuhinja
- KREOLSKO PILE , Tropska kuhinja
- MARINIRANE JEGULJE , Talijanska kuhinja
- ZAPEČENI LUBIN , Kreativna kuhinja
- KROSTATA OD KIVIJA , Talijanska kuhinja
- MADERA UMAK , Portugalska kuhinja
Aktulane teme na www.gastronaut.hr:
TRAUBI VINO - Za slatke trenutke
Knjiga 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti - 27. izdanje
Hedonističke oaze u kamenu - od Ljubuškog do Mostara
Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?
10 zanimljivosti o Drniškom pršutu