Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Naranče u 42 specijaliteta

Četvrtak, 14. siječnja 2021. u 10:33

Pradomovina naranče je u Kini, gdje su je kultivirali prije 4500 godina. Nekada je bila simbolom braka, jer kao biljka ima krošnju, cvijet i plod te oblik kugle (simbol beskraja).

 

Uspijeva u vrućim podnebljima, a njezina boja se može kretati od svjetlo narančaste do narančasto crvene. Ima puno C vitamina i prilično A vitamina. Vrlo je zdrava, osvježavajuća voćka koju se može konzumirati i kao preventivu protiv viroza. U frižideru može izdržati 2 tjedna, ali kada se očisti, nakon 8 h na sobnoj temperaturi ili 24 h u frižideru izgubi 20% C vitamina. Prema tome, ako radite juice popijte ga odmah, jedino tako ćete od naranče imati maksimum. Najveće plantaže naranača nalaze se u Brazilu, a sok brazilskih naranči pokriva 50% svjetskog tržišta juica i 80% tržišta koncentrata juica. Naranče uspijevaju i u toplijim dijelovima Mediterana.

Okus naranče je osvježavajući i osim kao samostalnu voćku, možete je koristiti kao dodatak svim sljedovima jela. Njezinom korom, možete ugodno zamirisati zrak tako da je ostavite da se suši na vašim radijatorima. Taj se sunčani miris i komercijalno koristi u aromaterapijama jer, kažu aromaterapeuti, djeluje antidepresivno, sedativno, opušta i osvježava te stvara osjećaj ugode.

Iz naše baze recepata s narančama preporučamo:

Piše: Marina Selak

 

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?

Uloga hrane u zdravlju usne šupljine - savjeti stomatologa

Domaće maneštre

25. izdanje "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih recepata"

10 zanimljivosti o Drniškom pršutu

Bakalar i 18 recepata s njime

JUSTO – rješenje budućnosti za HoReCa sektor

Valenta Family Wines osvaja vinoljupce, a mi uz njihova vina predlažemo recepte

Vrganji, lisičarke i crne trube u receptima i cjelogodišnjoj ponudi

FlexiChef – višenamjenski uređaj za kuhanje koji se sam čisti

Znate li što su repnice?